Symposium Voedselhygiëne – 15 oktober 2015

Voedselhygiëne: De Spectrale Vingerafdruk van Contaminatie

Tweede Condi Food symposium in het museum Boerhaave te Leiden op 15 oktober 2015. Ontvangst 15 uur.

In museum Boerhaave is momenteel een expositie te zien over innovaties van de voedselketen over de afgelopen 100 jaar. Daar zijn 20 innovaties in beeld gebracht waarbij de Condi meter als nieuwste innovatie wordt getoond.

Andre Kuipers heeft ons de inspiratie geleverd om het Condi Project te starten. Hij sprak over zijn vaak humoristische ervaringen in de ruimte met voedsel op ons eerste symposium. Hij heeft vanuit de ruimte de kwetsbaarheid van het ecologische systeem van onze wereld gesignaleerd, met een waarschuwing voor de voedselkwaliteit en het tegengaan van de verspilling van ons voedsel. Op dit symposium presenteerde Condi toen haar eerste ontwikkelingen met betrekking tot het meten van de kenmerken van voedsel zoals kleur van tomaten en bloed in de kieuwen van vis; het bescheiden begin van een oplossing voor de problemen geschetst door Andre. Als eerbetoon aan Andre zullen de opbrengsten van het tweede symposium dan ook over gemaakt worden aan een goed doel binnen zijn Andre Kuipers Stichting (zie Kosten).

Gezien de erkenning die Condi kreeg van het Boerhaave Museum, door met haar innovatie in de expositie over Voedselveiligheid te worden opgenomen, wordt het tweede symposium aldaar gehouden. Aangemoedigd door de gewonnen Herman Wijffels Prijs van eind 2014 zijn de ontwikkelingen en onderzoeken verder gegaan. Inmiddels hebben we een aantal resultaten geboekt op verschillende onderwerpen. Deze variëren van de installatie van een visversheidsmeter bij Schmidt Zeevis, het sorteren van tomaten op rijpheid, onderzoek naar de kwaliteit van tomatenpasta voor het maken van ketchup, vervuiling van specerijen en babymelkpoeder. We hebben inzicht gekregen in de effecten van continumetingen in de voedselproductie op het punt van hygiëne van werkplekken, messen en gereedschap, schimmels en bacteriën.

Tijdens dit tweede symposium zullen de eerste praktische stappen op dit gebied worden aangekondigd. Wij kunnen met onze meettechnieken het onderscheid maken tussen schoon en niet schoon. Het onderscheid bij onze hyperspectraalmetingen is niet alleen het vaststellen, maar zal in in onze huidige research projecten zich ook richten op het kwantificeren van de hygiëne en besmettingen. Door de spectrale vingerafdruk van verschillende verontreinigingsbronnen te herkennen kunnen, via snelle en nauwkeurige data analyse, verscheidene conclusies omtrent mogelijke microbiële en andere verontreinigingen gededuceerd worden. Omdat de metingen real time worden uitgevoerd kan in de productie direct actie worden genomen. Een mogelijkheid die als revolutionair beschouwd wordt. Onze gasten worden uitgenodigd om de expositie in museum Boerhaave over innovaties in de voedselindustrie van de afgelopen 100 jaar te bezoeken alvorens het programma met sprekers zal starten.

Sprekers

Prof. Dr. Marco Beijersbergen – De mede oprichter van Condi Food en stimulator van alle technische ontwikkelingen. Hij geeft op dit symposium zijn toekomstvisie op voedselveiligheid en hygiëne.

Prof S. van Ruth PhD, Universiteit Wageningen. Expert in voedsel authenticiteit en het voorkomen van fraude in de voedselketen.

Marcel van Breda, CEO Schmidt Zeevis Rotterdam B.V. Spreekt over de borging van kwaliteit van inkomende en uitgaande vis en visproducten, een praktische casus en de toekomst visie)

Jan Rolloos, mede oprichter Condi Food zal als moderator het symposium begeleiden.

Programma

15:00 – Ontvangst met Koffie en Thee

15:30 – Aanvang Sprekers

17:00 tot 19:00 – Borrel en Frisdrank met Tapas

Voor 15:00 is er de gelegenheid het museum op het gemak te bekijken en de Condi machine tussen de andere revolutionaire innovaties te bewonderen.

Parkeren en Bereikbaarheid

Indien u per auto wilt komen, wordt u geadviseerd het parkeerterrein Haagweg te nemen. U wordt dan met busjes direct bij het Boerhaave museum gebracht. En uiteraard op dezelfde wijze weer terug gebracht.

Kosten

De deelnemers wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage te leveren aan het Emma Kinderziekenhuis te Amsterdam. Een activiteit van een van de goede doelen van Andre Kuipers Stichting. Bank nr: IBAN NL89 ABNA 041 46 16 243, ten name van Andre Kuipers Stichting, onder vermelding van: Emma Kinderziekenhuis.

Aanmelden

Aanmelden kan via info@condifood.com of per telefoon: Jan Rolloos – 06 5338 1232.

Aanmeldingen graag inclusief een postadres. U krijgt namelijk een visuele verrassing die in het thema staat van Condi’s methode, zichtbaar maken wat niet gezien kan worden, toegestuurd bij bevestiging.