Scientias – door Caroline Kraaijvanger op
Voor het eerst kan met een apparaat de versheid van vis objectief worden vastgesteld. En dat hebben we te danken aan de ruimtevaart. Het apparaat is namelijk een toepassing van een ruimtecamera die ESA eerder liet ontwikkelen.
Is de vis vers? Tot voor kort waren er keurmeesters nodig om dat vast te stellen. Maar daar komt verandering in. Een Leids bedrijf heeft als eerste ter wereld een systeem ontwikkeld waarmee de versheid van vis automatisch en objectief kan worden vastgesteld. Het systeem heeft de naam ‘Condi’ gekregen.
Verse vis en ruimtevaart
En we hebben ‘Condi’ te danken aan de ruimtevaart. Het systeem is namelijk een toepassing van de ruimtevaartcamera die het Leidse bedrijf eerder in opdracht van ESA vervaardigde. “André Kuipers maakte met onze cameratechnologie van 400 km hoogte foto’s van de aarde, door wolken heen, in de nacht, met 7 meter resolutie op de grond,” vertelt professor doctor Marco Beijersbergen, één van de ontwikkelaars van het systeem en werkzaam bij Condi Food, een dochteronderneming van het bedrijf dat de ruimtevaartcamera ontwikkelde, uit. “Met
lasermeetsystemen keken we door de atmosfeer.”
De camera
Maar Beijersbergen zag meer mogelijkheden voor de camera. Zo bedacht hij dat het mogelijk moest zijn om met de camera de versheid van vis vast te stellen. Het resultaat is ‘Condi’. Het hart van het systeem wordt gevormd door een zogenoemde hyperspectrale camera. Deze camera kan veel meer zien dan wij mensen. “Zien wij mensen slechts de drie primaire kleuren rood, groen en blauw, de hyperspectrale camera ziet honderden kleuren. Door dit extreem nauwkeurige beeld kunnen wij veel aan voedsel zien. De versheid van vis is slechts één van de vele mogelijkheden van het systeem.”
Hoe werkt het precies?
De camera richt zich op de kieuwkleur van de dode vis. “Die kleur verandert met de tijd doordat onder andere ijzerverbindingen in het bloed na de vangst afgebroken worden. Op basis van die kleurverandering kunnen wij tot acht uur nauwkeurig objectief vaststellen hoe lang geleden de vis is gevangen.”
Het systeem is inmiddels officieel door een grote visleverancier in gebruik genomen. “Onze methode is betrouwbaar, snel, niet-destructief en gemakkelijk in gebruik. Dat in tegenstelling tot traditionele metingen via monsters en destructief testen.”
Read more