MarketingOnline over Accenture Innovation Awards

Bron: MarketingOnline.nl 

Pieter Paul van Oerle, blogger | 9 juli 2015, 10:26

Condi_Food_MO_TG_RED_TW_Ver_2“Het zou heel goed kunnen dat we over een paar jaar een app ontwikkelen waar je je voeding zelf mee kunt scannen. Dan hebben we de technologie om te meten of we nu rund- of paardenvlees zitten te eten gewoon in onze zak zitten. En hebben we de volledige overstap van rocketscience naar pocketscience gemaakt”, meent Marco Beijersbergen, CEO van Cosine.

Zijn collega Joris Krijger (zie foto boven) komt van Condi Food, de dochteronderneming van Cosine. Joris: “Cosine is ons moederbedrijf dat veel werkt voor de European Space Agency (ESA). In Condi Food maken we de vertaling van ruimtevaartapparatuur naar aardse toepassingen. Onze oorspronkelijk voor ruimtereizen ontworpen hyperspectraalcamera kan continu en realtime optische kwaliteitsmetingen doen bij productielijnen.”

Het idee achter Condi Food
Joris: “Condi Food is het resultaat van de conclusie die Marco en zijn compagnon Jan Rolloos trokken. Zij vonden dat te veel mooie concepten en technieken in één keer de ruimte in worden geschoten om vervolgens te worden vergeten. De kracht van de innovatie ligt in de naam besloten: Continuous Optical Non-Destructive Inspection (CONDI). Momenteel wordt in productieprocessen nog maar een zeer klein deel van de voedselproductie gecontroleerd. De meetinstrumentaria van Condi Food richten zich volledig op allerlei voedingsproducten.”

Forensisch onderzoek
“De eerste toepassing voor de camera was voor forensisch onderzoek. Daar wordt gekeken naar de kleur van bloedvlekken op de plaats van delict om te bepalen hoe oud het bloed is en hoe lang geleden het delict heeft plaatsgevonden. De hyperspectraalcamera kan honderden verschillende kleuren licht onderscheiden – ter vergelijking, het menselijk oog ziet er maar drie. We kunnen zeer  nauwkeurig kleurverschillen meten om daarmee de versheid en kwaliteit van voedsel vast te stellen. Na een presentatie op een symposium kregen we zo veel positieve reacties dat we met Schmidt Zeevis het concept gerealiseerd hebben.”

Nieuwe standaard
“In de voedingsindustrie is de norm om voedingswaren steekproefsgewijs te controleren. Het controlepercentage moet dan uiteindelijk uitkomen op rond de 3%. Met ons product kunnen we 100% van de waren scannen en haarfijn kwaliteitsaspecten bepalen. We willen de Nederlandse wet- en regelgeving voor voedselveiligheid en kwaliteit naar het volgende niveau brengen zodat grote voedselschandalen tot het verleden behoren.”

Toepassingen
“Condi Food bestaat nu twee jaar. De cross-over tussen ruimtevaart en voedselveiligheid is uniek, en inspireert ons nog regelmatig tot nieuwe ideeën om ons product verder te ontwikkelen. Behalve vis en vlees kan de camera allerhande voedsel meten: tomaten, kip, kant-en-klaarmaaltijden, noem maar op. Daarmee is de schaalbaarheid groot. De techniek van Condi Food is voor veel klanten nog nieuw en ongrijpbaar, maar zodra wij uitleggen wat er allemaal mee gemeten kan worden, staan ze versteld.”

Toekomst
“We werken hard aan vergroting van het netwerk. De Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 heeft ons een enorme boost gegeven. We willen ons product blijven verbeteren en het is belangrijk om te blijven innoveren. Uiteindelijk willen we dat de camera zo geavanceerd wordt dat we alle soorten voedsel gerelateerde gezondheidsrisico’s kunnen detecteren. Dat moet nu nog met specialistische ruimteapparatuur, maar wellicht is het in de toekomst mogelijk met de smartphone. De droom om de grens over te gaan is er ook. In de VS is de voedselwet- en regelgeving heel strikt, dat is voor ons een kans. Hoe dan ook willen we vasthouden aan de eenvoud, en vanuit de Nederlandse markt verder groeien.”

*) Condi Food sluit aan bij het innovatiethema Fair Food. Bekijk de korte film met de tien innovatiethema’s waarin Accenture in 2015 de prijzen uitreikt.

Inschrijven voor de Accenture Innovation Awards kan nog tot 1 augustus. Schrijf je in of tip een kanshebber op www.innovation-awards.nl.