Leidsch.nu – Leidse uitvinding meet versheid vis

Leidsch.nu – 28 september 2014

Leidse uitvinding meet versheid vis

Leiden – Het Leidse bedrijf Condi Food is er als eerste ter wereld in geslaagd om een systeem te ontwikkelen waarmee de versheid van vis objectief kan worden vastgesteld. Met dit geavanceerde systeem, Condi, kan tot 8 uur nauwkeurig worden bepaald wanneer vis gevangen is. Deze Leidse uitvinding is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs.

‘Van de 595 inzendingen behoort Condi Food tot de drie finalisten in de categorie Food & Agri,’ vertelt Jan Rolloos van Condi Food. Daarnaast is Condi deze week voor het eerst officieel in gebruik genomen. Schmidt Zeevis, dat vis levert aan de horeca, is de eerste afnemer van Condi. Zij kunnen dankzij dit systeem aan hun afnemers, waaronder sterrenrestaurants als De Librije van topkok Jonnie Boer, garanderen dat hun vis vers is.

Condi is een toepassing van de ruimtevaartcamera die het Leidse bedrijf Cosine ontwikkelde voor ESA. De basis is een hyperspectrale camera, die veel meer kan zien dan het menselijk oog. Mensen zien slechts de drie primaire kleuren rood, groen en blauw, de hyperspectrale camera ziet honderden kleuren. Door dit extreem nauwkeurige beeld is veel aan voedsel te zien. De versheid van vis is slechts een van de vele mogelijkheden van het systeem.’

De wetenschappers van Condi Food ontwikkelden een eigen methode waarmee zij de versheid van vis kunnen vaststellen zoals de verandering in de kieuwkleur van de dode vis. Die kleur verandert met de tijd doordat onder andere ijzerverbindingen in het bloed na de vangst afgebroken worden. Op basis van die kleurverandering is tot 8 uur nauwkeurig objectief vaststellen hoe lang geleden de vis is gevangen.

Condi Food heeft een patent aangevraagd voor hun innovatie. Hierdoor is de innovatie minimaal tot oktober 2015 beschermd.

Directeur Marcel van Breda van Schmidt Zeevis is trots op de aankoop van Condi. ‘Alleen als de vis kersvers bij ons aangeleverd wordt, kan de vis ook vers bij de klant afgeleverd worden.’ Foto | Cosine en Condi Food

Read more